Jangan lupa click saya :)

Sushi King, movie, mamak

Last Thursday (25 Dec 2008) Kem and I went out to Alamanda with Kak Dyi and Kak Irene. To Sushi King to be exact. It was not a plan at all. For your information, that day was my 1st time ate sushi at Sushi King. I never been there before. What ashame. Thanks to Kak Dyi anyway. I ate a lot of sushi that day. More than 10 plates [shared with Kem ok]. Kem and I also sempat berkenalan with Kak Dyi's friend named Joe which konon-konon diet that day. Hehehe. After we had sushi for our dinner, then they decided to watched movie. Before going to buy the ticket, Kem and I dropped by at a book store to bought Aniqah magazine :D. That day we decided to watched Yes Man. The movie started at 11.30pm, so went back to MMU 1st. After take a bath and all that, me, Kem, Kak Irene went back to Alamanda with Kak Kama's car. After everybody was there, then only we entered. [the "everybody" = me, Kem, Kak Irene, Kak Kama, Kak Dyi, Kak Dyi's boyfriend, and Joe] After finished watching movie, then went to mamak P9 pulak. Lepak-lepak there until 3.30am. Tired, but I had a lot of fun. :D

Here some pictures. Enjoy.

In Kak Dyi's car

Kem, Kak Dyi and Me

Me and Kak Irene

Me!

Itulah Joe. [the best picture of you Joe. Yang lain blur :D]

With our plates

Counting the plates

Eating the plates

Me and Kem

At mamak

Ramai-ramai before balik. [not in the picture, Joe and Kak Dyi's boyfriend]

Nanti kita keluar ramai-ramai lagi ek. ;)


Blood Donation part two

Wooohoooo~~~~ Dengar sini orang-orang kampung!!! Akhirnya saya berjaya menderma darah. Seronok yang tidak terhingga. 2 tahun lebih saya mencuba, akhirnya pada hari ini, saya berjaya melakukannya~!!!!!

Pada mulanya agak nervous sedikit. Nervous kerana takut kalau-kalau saya tidak berjaya lagi. Setelah mengisi borang, saya masuk ke dalam. Sebelum boleh menderma darah, saya perlu melalui 3 counter. Saya kemudiannya pergi ke counter pertama. Timbang berat. [berat saya turun satu kilo. satu pencapaian yang menggalakkan]. Kemudian cek jenis darah. Seperti yang sudah dijangkakan, saya berdarah O. Kemudian cek kandungan iron dalam darah. Kakak tu diam je. Tak lepas lagi ke? Kakak tu tulis-tulis. Lepas ke tak ni? Kemudian kakak tu berkata: "Ok. proceed to next counter." Yes! Berjaya! Counter kedua. Cek tekanan darah. Normal. Di interview oleh abang tu beberapa soalan. Counter kedua juga lepas. Kemudian terus ke counter terakhir. Di counter terakhir saya berjaya mendapatkan buku merah. Setelah selesai berurusan, saya dan Kem menuju ke kerusi yang di sediakan. Maka bermulalah procedure. Mencari urat, bius. Setelah selesai dibius, jarum dicucuk. Serta-merta darah mengalir keluar. Procedure yang sama dilakukan kepada kem. [kem dah donate blood 5 times]. Tunggu beberapa ketika sehingga mencapai 450ml. Setelah penuh, jarum ditanggalkan, dan perlu berehat selama 10 minit. Akhirnya selesai. Begitulah lebih kurang apa yang berlaku siang tadi.

Saya sajikan anda dengan gambar-gambar ketika process menderma darah dijalankan. Gambar diambil menggunakan phone Kem. Terima kasih Nue kerana tolong mengambil gambar. ;) [nue tak derma darah sebab berat tak cukup :P] Enjoy~


Kakak nurse sedang menjalankan procedure


Darah dah mengalir keluar


Pam darah


Inilah darah saya :D


Kakak nurse melakukan procedure kat Kem pulak


Kem pam darah

Inilah buku merah saya. Bersama kad ucapan terima kasih

Setelah selesai, saya sedikit pening. Tapi tak ada apa-apa masalah berlaku. Memandangkan ini adalah 1st time saya, badan saya terasa agak lemah. Balik bilik terus tidur. ZzZzzz

Blood Donation

Ada dua perkara dalam hidup saya yang saya benar-benar ingin lakukan.

  1. Menjadi organ donor (berjaya)
  2. Menderma darah (masih tidak berjaya)

Ye. Saya memang nak derma darah. Tapi nasib selalu tidak menyebelahi saya. Kadang-kadang, masa tidak bersesuaian. Period pulak. Apabila sudah berpeluang untuk menderma darah, badan saya pula tidak membenarkan saya menderma. Saya dikatakan kurang iron untuk menderma darah. Iron yang ada dalam badan saya hanya cukup untuk diri saya saja. Jika saya derma darah, maka saya akan kekurangan iron. Maka dengan itu saya cuba untuk menambahkan iron dalam badan saya. Tapi tak tau la hasilnya macam mana.

Minggu ini ada Blood Donation Drive at MMU. Saya berharap saya dapat mendermakan darah saya ini. Doa hari-hari supaya dapat derma. Envy dengan orang-orang yang boleh derma darah.

p/s: Saya mempunyai darah type O

program mengurangkan berat

Hahaha [sebelum apa-apa gelak dulu]

Jika anda semua masih ingat dengan entry saya yang lalu, saya ada menyatakan bahawa saya ingin lemak-lemak dalam badan saya ini beredar, tetapi malangnya saya masih tidak berjaya mengusir mereka. Malah, saya makin menambahkan kuantiti mereka di dalam badan saya. Saya makan dengan kuantiti yang banyak sekali. Adei. Sudah hilang focus akibat ketagih tom yam campur bersama telur dadar kosong. Damn.

Tetapi kali ni saya telah kembali focus. Oleh yang sedemikian, saya akan mula berdiet. Ye. Kali ini saya yakin saya boleh melakukannya. Langkah pertama saya untuk berdiet adalah dengan mengganti puasa saya yang masih ada 8 hari lagi itu. Setelah selesai mengganti puasa, saya akan terus berpuasa sehingga saya mencapai berat yang saya ingin kan. [hoh. boleh ke gitu? Yakin boleh!] Kenapa saya memilih untuk berpuasa? Ini kerana nafsu makan saya akan berkurang jika saya berpuasa. Jika tidak, saya akan makan apa sahaja yang ada di depan mata. Inilah antara sebab-sebab kenapa berat saya bertambah. Saya agak sukar mengawal nafsu makan saya. [Liar betul nafsu nih]

Disamping itu juga, sementara menunggu waktu berbuka, saya akan melakukan sedikit senaman. Senaman apa yang akan saya lakukan bergantung kepada cuaca.

Saya yakin ia akan berjaya kerana saya pernah berjaya melakukannya dahulu. Tetapi akibat tak sedar diri [sebab rasa dah kurus and rasa berat tak akan bertambah] dan hilang focus, maka berat saya kembali bertambah.

Sekiranya saya berjaya menurunkan berat badan, saya akan update perkembangan saya. [kalau tak update dah tu, faham-faham je la] Saya akan mula berpuasa pada hari Isnin 15 Dec 2008 [tapi hari Selasa 16 Dec 2008 tak boleh puasa sebab nak derma darah]

Semoga saya berjaya!

Funny sign

I found this while browsing the internet. Very funny. Hahaha. Enjoy people.










I found a lot actually. I just choose the best one. [penat gelak golek-golek]

Mojo Jojo

Have you ever heard about this cartoon called Powerpuff Girls? Well Powerpuff Girls is my favorite cartoon. My favorite character is Buttercup. But today I'm not going to talk about Buttercup. I want to talk about Mojo Jojo another character in PPG. Mojo Jojo is actually one of the villain in that cartoon. I like the way Mojo Jojo speak because he like to repeat the same thing over and over again. Kinda confusing sometime.

Let me give you an example.
"I am not Bubbles! Bubbles is not my name! For the name Bubbles is not the correct name to address me by, because is not my name! If you were to address me by the name Mojo Jojo, that would be correct, for my name is Mojo Jojo! And I will only be addressed by that name, which is Mojo Jojo! And furthermore it is not 'we' who will rule the world - it is 'I'! I, being Mojo Jojo, who is not Bubbles, shall rule this world alone, which is to say, without anybody else, and without anybody else shall I rule this world! And when this world is ruled by only one person, and not a collective group, that one person, who shall be ruling the world, will be none other than me, Mojo Jojo! Hahahahahahahaha!"

See? He repeated the same thing over and over again. Here another example.
"That's all just well enough, because in reality there is only room enough in this world for one Mojo Jojo. One shall be the number of Mojo Jojos in the world, and the number of Mojo Jojos in the world shall be one! Two Mojo Jojos is too many, and three is right out! So, the only Mojo Jojo there is room for in the world SHALL BE ME! And being the only Mojo Jojo in the world, I will rule the world, in which there is only one MOJO JOJO!!!"

But then, Mojo Jojo never admit that he spoke like that.
"I do not talk like that! The way I communicate is much different! I do not reiterate, repeat, reinstate the same thing over and over again! I am clear! Concise! To-the-point!"

Hahaha.


For those who didn't know who is Mojo Jojo, here he is.
This is my Buttercup



bathroom idaman

Rakan-rakan, berikut adalah bathroom idaman saya. Lets pictures do the talking.



Amacam? Hitam itu bergaya kan? Oleh itu saya mahu kaya cepat-cepat supaya boleh buat bathroom sebegini rupa. [daydreaming]

kelahiran

Saya : Kem.. Teela nak lagu kelahiran yang adi putra nyanyi tu
Kem : Kat Cyber Tracker takde ke?

Saya : HARI TU Teela dah cari. Takde pun

Kem : Try la download kat mana-mana.

Saya : OK...



Maka, saya bersusah payah search di internet kerana saya amat meminati lagu tersebut. Lagu itu mesti kena ada dalam playlist saya. Wajib. Tak kira. Nak jugak.

Search.... Search... Search.... Yes! dah jumpa. Download terus. Laaaaa. Ada error pulak. Ish. Takpe download lain. Error lagi? Celaka sungguh. Search kat lain pulak. Ada pun. Jangan error lagi dah la. Yey! Dah siap. Jom dengar. Yeahhhh finally. Sedang asyik menikmati lagu itu tiba-tiba, aargghhhh!!! Apsal separuh je? Bengong betul la. Search lagi. Jumpa. Bismillah.. Mintak-mintak la kali ni ok. Wooohoooo~~ Dah boleh [tadi tak baca Bismillah kot. Sebab tu ada error]. Alhamdulillah. Segala usaha keras untuk download lagu tersebut BERJAYA! Nak repeat lagu ni banyak-banyak kali. Tak kira!

Tapi, entah bagaimana, selepas berjaya download lagu itu, tiba-tiba HARI INI rasa nak try cari sekali lagi dekat Cyber Tracker. Damn! Ada pulak. Penat search dari tadi. Kalau tau, download kat Cyber Tracker je. Dush!

a tiring day

Today I'm very tired. That's all I can say. Went out around 7 am and back around 7.30 pm. Tired.

It was not easy. I thought it was easy but it actually harder than it looks. Maybe because today was my first time. Still awkward. Yeah. I was really awkward. I'm sorry to all people that involved today if I was too awkward.


I'm sorry mama, I'm sorry Kem because made both of you worried so much. I'm sorry class because I skipped you. I'm sorry mama, I'm sorry HIM. I know both of you didn't like me to skipped my class. I really don't know it will finished so late. I'm so sorry. But I want to let both of you know that it was my experienced that I will never forget. Maybe that was my first and will be my last or maybe that was my first step to move forward. Who knows. What ever it is, thanks Harris thanks Syazlin for giving me the opportunity.

fat! go away!

I need to loose weight. FAST! Seriously. Cannot main-main anymore. So I have to start my diet TODAY! Eh. No no no. TOMORROW! [Adoi. Kata nak fast?] Ok ok. TODAY! [sambil mengunyah roti]

I want a flat stomach like this! [daydreaming]

There is a great Chinese proverb:
"Eat like an Emperor at breakfast, like a Prince at lunch, like a Poor man at night" [can I eat like a Poor man everyday? hohoho]


******************************************************************

Dear fat,
Here, I ask you politely to go away from my body because I don't need you anymore. I never need you actually but I let you stayed in my body. Today I want to stop being nice with you. Since you in my body, you gave me nothing other than fat. You made me look fat. You made me look ugly. You made me have no confident. Because of you, I cannot wear some clothes. I always have to consider about you every time I want to buy my clothes. I don't want to do that anymore. Who are you to stop me from buying everything I want? You don't have the right actually. I know you love me. But I hate you. I mean it. I know you are so damn stubborn. You don't want to leave me rite? Well I have no choice. I have to burn you. You don't want to cooperate with me in the nice way, I do it in the hard way. You want it or not, you HAVE to leave. I know you will not leave me today. But in the next 4 weeks, I don't want to see you anymore. We are not meant together. Got it?


“Your goals, minus your doubts, equal your reality…” Ralph Marston

drift

I've been in drifting car today. It was a wonderful experienced.

It actually not a plan at all. In fact, I didn't know today had car drift at MMU car park. Before going to tutorial class, Joel had mentioned about this drift car at MMU. But at that moment, I was not that excited. Since our tutorial class finished early today, so we drop by at MMU car park to watched that car drift. When we arrived there, still not many people around. Wait a few minutes, then the show started. This one blue car done the drifting. I was so excited watching him. After he finished drifting, then suddenly a guy asking the crowd who want to try get inside that blue car. Without thinking, I came to front and offered myself to jump inside that car. A little bit nervous. Put my sit belt on. And start drifting! He done a several turn. Woohooo. The adrenaline rush feeling was so amazing. Kind of roller coaster on the road. Kem also jump in. Only me and Kem tried. Joel was not that excited to try. Nervous maybe. I don't know. Here our picture with that guy and his blue car. Too excited until forgot to asked his name. Damn.

ME
Adoi. I look fat. [Naahh.. that guy is too thin that's why I look fat. :D]

KEM

no title

Haihh..
Today semua orang sangat menghampakan.

Yes.

SEMUA ORANG.
EVERYBODY.

and I mean it.
Seriously.

Damn.

Udang

Saya sangat suka makan udang. Itu adalah satu fakta. Oleh yang sedemikian rupa, apabila melihat udang, maka saya akan terpanggil untuk makan nasi. Saya dan udang ibarat magnet yang akan bersatu. Itulah yang terjadi sebentar tadi di saat keluar dengan HIM di Putrajaya.

Tapi sebelum saya dan udang itu bersatu, konon-kononnya nak makan makanan Western. Memandangkan makanan Western agak MAHAL harganya, dan konon-kononnya tak nak menyusahkan HIM [coz he is the one who paying], maka saya dan Kem beralih arah ke kedai lain. Mencari kedai yang agak MURAH harganya. Di ketika itulah pandangan saya dan pandangan udang telah bersatu. Kami bertentangan mata. Serta-merta saya mengambil keputusan untuk memakan udang itu bersama nasi putih. Selain udang, saya juga turut menyertakan sotong goreng dalam pinggan nasi tersebut bersama kuah color merah dan air limau ais. Manakala, Kem pula, telah jatuh cinta dengan ayam masak kicap, sotong goreng dan juga kuah campur-campur bersama sirap limau ais. Ditambah dengan nescafe O suam kurang manis kepunyaan HIM.


Kemudian menuju ke kaunter bayaran. Kelihatan harga yang di "display" di situ. RM14 something. Ok la tu. Takde la mahal sangat. Lelaki itu masih menekan harga makanan. Oh belum habis kira rupanya. Setelah lelaki tersebut menekan total amount, tiba-tiba, harga berubah menjadi RM44.90. Huh? Apakah? Erm.. Dengan wajah yang aneh dan juga perasaan ragu, saya membayar dengan note 50 yang di beri oleh HIM sebentar tadi. Duit baki sebayak RM5.10 dikembalikan bersama resit kepada HIM. Menuju ke meja makan. Terlupa dengan harga aneh di kaunter sebentar tadi, saya terus menjamah nasi yang berada di depan mata kerana udang itu sangat menggoda jiwa. [sehingga lupa untuk mengambil gambar]


HIM kemudian berkata-kata:

HIM : Udang tu kepala dia kita makan tak?
Saya : Erm.. tak.

HIM : Berapa besar kepala udang tu?

Saya : Separuh daripada badan. [Lupa bagitau. Udang itu sangat besar. Bukan udang kecik tu. Dalam cerita ini, hanya seekor udang sahaja yang terlibat.]

HIM : So kita bayar kepada separuh benda yang kita tak makan. Tau tak berapa harga udang tu?

Saya : Erm.. RM10
[Dengan yakin dan confident]

Serentak dengan itu juga, HIM menunjukan resit kepada saya. Huh?? RM25?? Erk. Alamak. Speechless seketika.


Saya : Ala.. Sorry.. Tak tau.... Nanti bayar balik eh?
HIM : Ishh.. Tak payah... Kan I cakap, I tak berkira pasal makanan. Makan je la. Just nak bagitau harga udang tu je.

Saya : Hmmm.. Ok... [fuhh..lega tak payah bayar balik ;p]


Maka dengan penemuan harga udang itu, maka terungkailah segala rasa aneh yang membelenggu fikiran sebentar tadi tentang harga makanan yang hampir mencecah RM50. [daripada nak murah, terus super duper mahal. Kalau tau, makan je Western tadi. Cheh!]

Inilah resit yang terlibat dalam kisah ini [maaf gambar agak blur]

Ini yang tertulis di atas resit tersebut:
Nasi + Sotong RM6

Udang RM25

Limau ais RM1.60

(total makanan saya = RM32)


Nasi + Ayam kicap + Sotong RM8.50

Sirap Limau ais RM1.80

(total makanan Kem = RM10.30)


Nescafe O RM2.00

(total minuman HIM = RM2)


Menjadikan jumlah keseluruhan = RM44.90


Bukan tak biasa makan makanan berharga over RM50. Cuma hari ini tak sangka harga makanan itu mencecah sedemian rupa. Daripada nak murah, terus jadi mahal. Hahaha. Itulah kisah Udang untuk hari ini. The End.

Sebelum menamatkan entry saya untuk kali ini, saya ada satu pengumuman. [pengumuman ini tiada kaitan dengan kisah Udang sebentar tadi] Dengan ini, secara rasminya, saya, Kem dan Joel telah drop subject Computer Security. Dan dengan itu juga, secara rasmi kami tiada kelas pada hari Jumaat. [wooohooooo]. Sekian. Terima kasih.

Mata berkedip-kedip

Sehari dua ni mata asik berkedip-kedip. Kata opah, kalau mata berkedip sebelah kanan, nak jumpa orang jauh. Kalau mata berkedip sebelah kiri, nak menangis. Fuhh. Nasib baik mata berkedip sebelah kanan. [sebelum ni, kalau menangis, mata kiri takde pun nak berkedip-kedip sebelum nak menangis tu]. Kalau mata berkedip sebelah kanan, maknanya nak jumpa orang jauh la. Siapa orang jauh itu? Jauh sangat ke dia tinggal? Boleh percaya ke? Tapi itu kata orang-orang tua. Tak semestinya betul. Tapi mesti ada sebab orang tua-tua cakap macam tu kan? Kalau tak, takkan dorang suka-suka hati je nak cakap.

Nak percaya atau tidak, terpulang la kepada setiap individu. Semua kejadian datangnya dari Allah. Bukan disebabkan oleh mata. Tapi kalau betul la akan jumpa orang jauh tu, siapa la agaknya ye? [berangan seketika].


Oklah. Dah habis berangan. Mahu mandi. Dinner. Tengok movie.


Damn! Tiba-tiba tak boleh mandi. Hostel blackout. Bilik gelap. Toilet gelap. Adoi.

Breakfast

Apa yang menarik sangat dengan breakfast tu?

Sebenarnya breakfast tu biasa la kan. Hari-hari pun makan breakfast [kalau bangun awal la]. Tapi hari ni punya breakfast agak menarik berbanding breakfast hari-hari lain. Sebab, buat pertama kalinya saya dan Kem breakfast Western kat HB3 setelah study kat MMU ni dari zaman Diploma sehinggalah ke zaman Degree ini [hampir 3thn]. Hahaha. Serious. Hari ni adalah hari pertama. Selama ni tak pernah pun nak try breakfast Western kat HB3 tu. Joel rasanya dah pernah makan.


Sekiranya kelas Discrete Strurcture dan Systems Analysis & Design punya class tak cancel, dan jugak kalau bukan kerana hasutan Joel yang menghasut saya dan Kem untuk membatalkan puasa, maka tak tau la zaman bila pulak baru nak makan HB3 punya Western breakfast tu. [Ha'a sepatutnya puasa. Hari lain la ganti ;p]


Inilah manusia yang dah biasa makan dan telah berjaya menghasut supaya kami makan Western breakfast kat HB3
Inilah manusia-manusia yang 1st time makan Western breakfast kat HB3[susu itu penting untuk kekuatan tulang saya ok :P]




Hari Rabu yang seronok :D

Kenapa hari rabu itu seronok? Marilah baca cerita ini. :D

Pada hari Rabu (12 Nov 2008) saya, Kem and HIM telah keluar bersama-sama. Keluar hostel seawal 11.30 pagi. Kemdian kami pergi lunch ikan bakar dekat belakang Istana Negara. Ikan bakar itu sangat sedap ok. Tak tipu pun. Tak menyesal la pergi. Terima kasih dekat HIM sebab dia yang bawa saya dengan Kem makan dekat situ.

Inilah kedai yang menyediakan ikan bakar yang sedap [maaf kualiti gambar tidak memuaskan nafsu. ;p]

Setelah perut kenyang dipenuhi dengan ikan bakar, maka kami meneruskan perjalanan menuju ke Lowyat. [kat sini la cerita semakin menarik dan merupakan sebab utama kenapa Rabu itu seronok] Kenapa pergi ke Lowyat? Jeng jeng jeng~ Kerana saya ingin membeli laptop baru. Heeeee :D.

Pusing-pusing sekitar Lowyat mencari kedai yang sesuai untuk membeli laptop. Setibanya di kedai yang bersesuaian, saya telah mengambil masa selama hampir 1 jam untuk memilih laptop yang diinginkan. Tapi dah jadi rambang mata pulak dah. Maka HIM pun ajak pergi minum-minum dulu kat bawah sambil kene brainwash.

Setelah di'brainwash' oleh HIM, maka saya telah membuat keputusan untuk membeli laptop yang bersesuaian dengan diri [dan juga dalam bajet :P] Akhirnya saya sudah mempunyai laptop baru yang dibeli dengan duit sendiri. Walaupun tak la secanggih laptop orang lain, tapi saya amat berpuas hati kerana laptop ini bersesuaian dengan kehendak saya.

Oleh itu, buat pertama kalinya, dengan rasmi saya ingin mengumumkan bahawa blog ini telah ditaip menggunakan laptop baru saya. Hihikhikhik. Sekian.

7 things about me [paez la ni tag ;p]

Nothing interesting about me actually. Anyway, lets give it a try. Jangan menyesal apabila sudah membacanya ye. (copy paste and edit sikit-sikit from friendster :P. ooppsss kantoi)

Addicted to everything made from JEANS.
I think people already know about this because I already talk about it in my previous post. Skip.


Addicted to body art.
Not tattoo but piercings. I have seven at my right
ears, four at my right ears, and one at my nose.

Most of people forgive and forget. But me, forgive but not to forget. I can forgive you if you ask me for my forgiveness, but I cannot forget what you have done to me. We can still talk, hangout, and be friend, but not same as before.

I have one phobia called arachnophobia.
What is arachnophobia? Arachnophobia is fear of spiders. I hate spiders~!
I had a bad experience with spiders. I'm not gonna tell you the story. Memikirkannya sahaja sudah mengerikan. Apatah lagi menceritakannya.

I love shopping. Kadang-kadang shopping itu boleh menghilangkan stress. (tapi pada masa yang sama turut menghabiskan duit. Aiiyaaakkk!)

I'm a perfume, chocolate, and cat lover.


Last but not least, I have crush on Mike Shinoda and Ady Putra (The actor tu ok not that genius kid). Muahahahahha :p


Tu je la kot 7 things about me. I told you it is not interesting. Well what to do you already read it.

My next victim are:
kem
mr raven logan

Anda fikir tulang anda kuat?

FIKIR SEKALI LAGI

Selama ini I thought my bone was healthy and strong because I'm still young. But surprisingly NOT! Want to know why?


Yesterday I went to this pasar raya with my mom. Biasala nak beli barang-barang nak bawa balik hostel. Then when I reached there, I saw Anlene booth. I thought they only selling milk. Tapi ada bone health check jugak. Di pendekkan cerita, me and my mom pun try la check our bone and they have this kind of meter.
Green for Low Risk
(tulang sihat), Yellow for Moderate Risk (tulang tak berapa sihat), and Red for High Risk (tulang sangat tak sihat).

My mom punya tulang sangat sihat. She's 42 and her bone berada dalam lingkungan Green. How about me? My bone berada dalam lingkungan Yellow!!! My mom punya bone lagi sihat dari my bone??? She's 42 and I'm 21. OMG. Yang lagi menakutkan, abang Anlene bagitau umur 21 sepatutnya berada dalam lingkungan Green. Yellow untuk orang umur 50!! OMG my bone dah tua~!!! TIDAK!! Patutla selalu sakit belakang and kejang kaki. Abang tu memang ada cakap kalau selalu sakit belakang and kejang kaki, memang akan berada dalam lingkungan Yellow kerana tulang tidak begitu sihat. Takutnya.


Rupa-rupanya saya kekurangan calsium. Tanggapan bahawa my bone selama ini sihat adalah meleset sama sekali. Abang tu nasihat suruh excercise 30 minutes 3 times a week, kurangkan caffeine and minum susu 2 gelas sehari. After this nak minum susu banyak-banyak nak bagi tulang muda and kuat balik
(insaf).

To my friends, jagalah kesihatan tulang anda. Jika anda fikir tulang anda kuat, maka fikir sekali lagi. Bertindak sebelum terlambat!


Bye house, Hello hostel

Finally, my result already out. As expected, my CGPA dropped 0.23 (inilah balasannya jika main-main). But luckily I have no failed paper. Alhamdulillah. Ok enough talking about my result.

Right now I'm busy packing all my stuff. It's all over the place! Hahaha. I'm going back to MMU this Sunday (sedihnya).

Bye mama. Bye papa. Bye adik. Bye opah. Bye atuk. Bye Astro. Bye fridge.
Bye bed. Bye scoot. Bye house. Bye mists. Bye all. I'm gonna miss all of you~

Hello MMU. Hello hostel. Hello Kem. Hello Joel. Hello Nue. Hello hostel bed. Hello LAN (Local Area Network ok). Hello Cyber Tracker. Hello printer. Hello lecture notes. Hello class. Hello lab. Hello lecturer. Hello friends. Hello all. I'm back!

*update*
HELLO PAEZ~!!!! :D (haa. dah letak dah hello untuk Paez. Siap bold n color lagi tau. special punya. OK paez? heeee... :D)

Result

It's been awhile I did not write something here.

What am I doing these couple days?

Nothing much. I'm actually counting days. Why? Well next week perhaps, my result will out *shivering*. I'm not doing very well last sem. So I think my result will definitely NOT GOOD. Maybe the worse result ever in history. Damn!. Fail? I hope not *crossing finger*. But for the very 1st time, I target 1 or 2 subject might be fail. Seriously. 1 thing for sure, my CGPA will drop (dah la CGPA memang tak tinggi. Lagi nak drop. Adoi). So this next coming sem, I have to redeem back my CGPA! (Erm.. Yeke? bukan ke every sem pun slalu cakap macam tu?)


Ok. Enough talking about my result. Just wait and see people. Wish me luck.

Kejadian kembar

Anak kembar adalah dua orang anak yang dilahirkan oleh seorang ibu pada satu kehamilan dan pada waktu yang hampir sama. Terdapat dua jenis kembar iaitu kembar seiras dan kembar tidak seiras

Bagaimana kembar seiras terjadi?
Satu ovum dan satu sperma yang disenyawakan akan membentuk satu zigot dan mengalami proses miosis untuk membentuk satu embrio. Embrio ini akan membahagi dengan lengkap untuk membentuk dua embrio yang berasingan. Kedua-dua embrio membesar menjadi dua fetus yang berasingan di dalam uterus tetapi berkongsi satu plasenta. Sekiranya embrio tidak membahagi dengan lengkap, maka berlakulah kejadian kembar siam di mana anak kembar ini mungkin berkongsi organ-organ tertentu seperti jantung, perut atau sebagainya.

Kedua-dua anak ini adalah sama dari segi jantina, kumpulan darah, dan ciri-ciri fizikal yang lain kerana kandungan ginetik yang sama

Bagaimana kembar tidak seiras terjadi?
Kadang kala, dua ovum dibebaskan dalam satu kitar haid (kebiasaannya hanya satu ovum sahaja dibebaskan dalam satu kitar haid). Sekiranya setip ovum disenyawakan oleh satu sperma, maka dua zigot akan dihasilkan. Dua zigot yang terbentuk akan berkembang menjadi dua embrio yang berlainan dan mempunyai plasenta tersendiri.

Oleh kerana kembar tidak seiras berasal dari dua ovum dan dua sperma yang berbeza, maka mereka mungkin berbeza dari segi jantina, kumpulan darah, dan ciri-ciri fizikal yang lain kerana mereka mempunyai kandungan genetik yang berbeza.

If

If you say "I miss you sooo much" to your boyfriend, and he only said "ok", or maybe no respond at all, it doesn't mean he did not miss you. He just want you to be strong.

If you said you miss him and you want to meet him and he said "be patient" or "not today" or "I'm busy", it doesn't mean he doesn't want to meet you. He just want to find a perfect time or a perfect day to spend a good time with you.

If today is your graduation day and u expect a call or a message from him, but he did not call or message you, it doesn't mean he forgot. He just want to congratulate you personally.

If you call him and he did not answer your
call, it doesn't mean he doesn't want to answer. He maybe doing some important thing and he is sooo busy. Actually, he is dying to answer your call.


If you call him and he is not answering and he is disappear from you for a while, it doesn't mean he want to go away from you. He maybe stress with his job and want a little space for himself to solve his problems. He doesn't want to burden you with his problems.

If he said you cannot do this, you cannot do that, you cannot go here, you cannot go there, you cannot wear this, you cannot wear that, he is not controlling you. He just concern with your safety and he want everything perfect for you. He doesn't want you to make a mistake.

If he said he doesn't want to be disturb and you do as he said, he really appreciate it.


Finally, if you said you love him very much
and you love him with all your heart, and he look like he doesn't care, actually he did. He really care. He truly love you more than you can imagine. In fact, he love you more than you love him.

by
BLACK riding hood



Not in the mood

Suddenly mood berubah-ubah. Dari sedih jadi happy, dari happy jadi tak ada mood, dari tak ada mood tiba-tiba bergelak ketawa, and tiba-tiba menangis pulak? What the hell?? Gilakah? Maybe.. or maybe not. I hope not. Maybe because I'm missing someone sooo damn fcuking much kot or hormone sudah mula tidak stabil.

Anyway I already finished packing all my stuff. Holiday for 3 weeks. So maybe I'm not be able to update my blog. So to my fellow readers,
(if there's any reader) see you after 3 weeks.

Ok. Bed time. Nyte. (masih berada dalam mood yang kurang memuaskan)

Tuna Party~

Hari Ahad yang bosan. Perut yang lapar. Diri yang malas nak turun beli makanan. Tiba-tiba Joel singgah ke bilik. Borak-borak sambil makan kerepek jejari udang Kem (tapi belum bayar) tiba-tiba Joel cakap nak pegi bank. Memandangkan masing-masing sudah kekeringan duit, maka kami pun menapak menuju ke bank.
On the way pulang dari bank...

Me : Weih cine. kedai bawah bukak tak? Aku lapa ah. Nak makan.
Joel : Bukak kot. Tapi aku nak *toot*
Me : Alaa jap lagi la.
Joel : Okeh la. Aku nak beli ice cream

Masuk mini mart kemudian terus menuju ke peti minuman and grab Lipton Clear Green (I'm addicted to this drink. Sehari tak minum terasa aneh). Berlegar-legar dalam mini mart mencari makan.

Me : Tatau nak beli ape plak.
Joel : Amikla tuna spread nih. Kau satu aku satu.
Me : Takkan nak makan tuna ni je. Aku beli roti skali lah.

Secara ringkasnya, kami membeli tuna spread dan roti lalu makan at my bilik. Kesimpulannya, dinner today adalah roti bersama tuna.


Our dinner.
Left = Mine (merah itu sos, hitam itu black pepper. Thanks to mcD)
Right = Joel (plain. Cina tak makan pedas)

Tuna spread yang terlibat menjayakan dinner hari ini

Maka dengan itu secara rasminya saya sudah kenyang. Sekian. (tapi tadi bukan kirim garlic bread kat Kem ke?)

Something you should know...

I like jeans and black color.
This should explain why my blog is in black color. Setakat ini blog ini akan remain berwarna hitam sehingga I sudah tidak meminati warna hitam. Buat masa sekarang, sila terima warna blog ini seadanya. :P. How about jeans? I am sooooo damn crazy about jeans. Kalau boleh semua benda nak jeans. Antara my jeans collections ialah..

  • Seluar (ini semua orang pun ada)
  • Jacket
  • Jam tangan
  • Beg pergi kelas (thanks Joel and Kem. Birthday present tau ni)
  • Handbags
  • Purse
  • Bekas letak phone (tapi kini dah bertukar kepada Crocs)
  • Kasut
  • Bekas pensil
  • Bekas spek mata
  • Mouse pad (not exactly jeans but design dia jeans. Thanks to Kem. *hugs*)
  • Dress
  • Skirt
  • Bekas calculator
Inilah antara my collections. :D


Collections ini akan ditambah dari masa ke masa. Bergantung kepada tahap kewangan dan tahap kerajinan mencari. How about my collections yang berwarna hitam? Tak payah la display here. Banyak sangat la. (atau lebih tepat sekali, MALAS)

Oklah itu saja nak bagitahu. Bye

The beginning

I finally write a blog. Why? The answer is... ingin berkongsi kisah hidup (kira macam tulis diary la tapi version yang orang boleh baca. boleh gitu?) berkongsi pandangan atau apa-apa saja yang dirasakan boleh dikongsikan bersama. How often I will write? Only time will tell. Bergantung kepada tahap kerajinan diri :D

Apa yang berlaku hari ini?
Nothing much. The best part untuk hari ini ialah pergi lunch dengan HIM dekat Nilai. Sangat seronok ok dah lama tak lunch sekali. Ye la kan, dah kata sebulan puasa memang la dah lama tak lunch. (Sorry kak Iman, I tak dapat datang open house kak Iman)

Balik bilik dapat sms dari Kem. Dia tak balik today tapi esok. Nampaknya mereput sorang diri lagi la today. Sepatutnya study sebab sekarang tengah final exam. Ada 2 paper lagi Isnin and Selasa. Tapi tak study malah boleh lagi tengok movie yang di download di Cyber Tracker. Tahap kemalasan sangat menebal. Tapi nampaknya terpaksa membuang rasa kemalasan itu dan mula study kerana carrymark tidak begitu memuaskan nafsu.

Oklah. Sudah mahu study (atau tengok movie, atau chatting atau mungkin tidur. Katil itu nampak enak. Damn!)


MEREPUT = duduk sorang-sorang kat bilik dengan rasa yang teramat bosan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...