Jangan lupa click saya :)

Happy New Year!!!

Saya nak wish kepada semua readers saya HAPPY NEW YEAR!!!!! Semoga tahun 2011 menjadi tahun yg lebih baik untuk kita semua~ Kenapa wish awal sangat? Oh. Sebab malam nanti saya tak ada kat bilik. So nanti tak sempat pulak nak conteng-conteng blog while still in 2010. Hehe.

Ok. Sebelum mengundur diri, mari doa sama-sama~

Ya Allah ya Tuhan ku,
Kau murahkanlah rezeki Mama dan Papa Syeera,
Ya Allah ya Tuhan ku,
Kau permudahkanlah urusan business Herbalife Syeera dan teamnya.
Ya Allah ya Tuhan ku,
Semoga Syeera dan teamnya dapat berkembang dan boleh membantu lebih ramai orang. 

Aminnn~


Saya sambut New Year kat mana? Kat FIT Atrium saja. Hahaha. Sebab ada drama practice. Ok la tu. At least ada buat something. Kalau tak? Sambut kat bilik saja. Haha.

Ok. Dah. Ni adalah entry saya yang terakhir. Eh? Dah takmo tulis blog? Bukan laa. Ni entry saya yang terakhir untuk tahun 2010. Heehehe. 

Tata readers~

See U next year!!!



kuih itu tak sedap

Hello~
 
Nak tunjuk satu animation picture. Hihihi.

Title       : "Kuih itu tidak sedap"
Location  : Ikea Food Court
Time       : Suatu ketika dahulu. [ni masa saya pegi jalan-jalan dgn kekasih kat Ikea. Bila tah. Lupa dah]
Model      : Kekasih hati saya

Nah nah tengok





Dah. Tu je. Hikhikhik

Tata~

Manusia aneh

Aneh manusia ini.

Mereka selalu inginkan kekasih yang:
  • Sentiasa menyayangi mereka dan caring terhadap mereka.
  • Sentiasa bersama mereka ketika suka dan duka.
  • Sentiasa menghubungi mereka.
  • Sentiasa mengucapkan selamat malam sebelum mereka tidur dan mengucapkan selamat pagi apabila mereka bangun dari tidur.
  • Mendengar segala masalah mereka.
  • Memujuk mereka dengan kata-kata semangat apabila mereka ditimpa masalah.
  • Sentiasa membuat sesuatu yang sweet untuk mereka.

 

TETAPI



Apabila adanya kekasih yang:
  • Sentiasa menyayangi kekasihnya dan caring terhadap kekasihnya.
  • Sentiasa bersama kekasihnya ketika suka dan duka.
  • Sentiasa menghubungi kekasihnya.
  • Sentiasa mengucapkan selamat malam sebelum kekasihnya tidur dan mengucapkan selamat pagi apabila kekasihnya bangun dari tidur.
  • Mendengar segala masalah kekasihnya.
  • Memujuk kekasihnya dengan kata-kata semangat apabila kekasihnya ditimpa masalah.
  • Sentiasa membuat sesuatu yang sweet untuk kekasihnya.

Namun kekasih tersebut bukan untuk mereka, maka mereka akan berkata: 

  • Kekasih tersebut terlalu mendengar kata kekasihnya. 
  • Kekasih tersebut takut dengan kekasihnya. 
  • Kekasih tersebut asyik menghabiskan masa dengan kekasihnya.
  • Mereka meluat melihat kekasih tersebut selalu memanjakan kekasihnya.
  • Mereka meluat dengan segala yang kekasih tersebut lakukan dengan kekasihnya.

Semua perkara-perkara indah yang mereka harapkan kekasih mereka lakukan kepada mereka, tetapi dilakukan oleh kekasih tersebut kepada kekasihnya, dipandang buruk oleh mereka.

Anehkan? Walhal, mereka juga mahukan kekasih seperti tu pada mulanya.


Saya dan Kad Ceri

Hai hai. :D

Hari Rabu lepas kan, (15 Dec 2010) saya pegi Maybank sebab nak transfer duit kat Herbalife. Nak beli barang and ticket Spectacular [serius lega dah beli. Haritu pegi, takkan kali ni tak pegi kan]. Mulanya ingat nak transfer je la guna ATM machine tu. Tapi tak boleh pulak. Limit RM1k je tiap kali transfer. Aihh~ Pastu fikir nak keluarkan duit then cash deposit kat Herbalife. Tapi teringat yang ada limit jugak. RM1.5k je sehari. Oh! Sungguh tensi saat itu. Ok fine la. Kena lah buat secara manual. Cis Cis. Kena isi borang keluar n masuk tu. Lepas tu kena tunggu number panggil pulak lagi. Time tu jugak la ramai orang kat bank tu. Makanya kenalah tunggu lamaaaaa gilaaaaa. Lama tahu! Sempatlah buat menda merepek dengan boyfriend saya. Seperti kira CCTV, berangan-berangan nak rompak bank [oh polis. jgn tangkap saya. saya orang baik]. Nampak? sungguh tak berfaedah aktiviti ini. Tapi akhirnya kakak kaunter tu pun panggil number saya. Fuhh~ lega~ Settle.  Eh tapi cerita tak habes lagi. Baru settle bank in duit je. Lepas tu saya call Herbalife buat phone order. Call saja senang. Lagipun barang tu kena shipping ke Kuantan. So tak payah pegi pickup pun. 

Tiba-tiba saya macam *tinggggg* nak buat debit card lah. Dah lama pun saya nak buat. Tapi tak pegi-pegi bank. So dah alang-alang dah ada kat bank, buat terus lah. Then masuk balik bank tanya kakak counter tu. Dia suh ambil number lagi. Dan saya kene tunggu LAGI. Zzzz~ Tapi nasib baikla tak lama sangat pun. Kakak Maybank panggil card tu card ceri. Sangat comel. Ceri ceri ceri~ Lepas tu saya pun dah buat card ceri saya~ Card kuning tu kakak tu dah patahkan. Bye bye card kuning.

Maka saya pun dah adalah card ceri. Trus register kat Herbalife. Haha. Semangat betul. So bertambah senang lah buat order nanti. Yay~

Lepas tu, semalam (17 Dec 2010) [nampak sangat lama tak update blog. cerita 2 3 hari sumbat dalam satu entry saja] saya pergi jalan-jalan dekat Alamanda dengan kekasih. Nak beli barang sikit. Then merayau-rayau kat Guardian tu. Saya nampak satu sikat. Rasa macam nak beli. Macam ni lah perempuan kalau shopping. Mesti akan terbeli barang yang tak ada dalam list yang nak beli. Mula-mula pergi keluarkan duit. Tapi tiba-tiba teringat yang saya ada card ceri tu. Saya pun macam "aa~hah! Apa kata kite cuba keberkesanan card ceri ni". So saya beli sikat tu and bayar dengan card ceri. Wah jadi~. Aahahah. Jakun gila kau ni. Tiba-tiba saat tu terasa macam orang kaya. Bahahaha. Sebab swipe2 card n sign2 resit. 

Balik bilik asek tengok je card tu. Tengok macam card tu boleh bagi kuasa ajaib. [orang jakun memang macam ni]

Haha. Dah la. Tu je nak cerita. Bosan lah cerita nih. Kamu pun mesti bosan bila baca. Sebab saya pun bosan bila tulis. Rasa macam "apa aku tulis neh?" Tapi nak publish jugak. Tak kira! ;p [baiklah baiklah. Nanti saya update lah cerita yang berfaedah untuk dibaca ye? saya TAK janji!]

Tata



What will your heart do today?

Will beat 93,941 times, pump 1,378 gallons of blood, and push that blood nearly 10,194 miles throughout my body!
Created by MyFitnessPal.com




Gemuk itu penyakit

Sekarang ni, ramai betul orang gemuk dekat sekeliling kita. Tapi kita tak kisah pun. Sebab macam dah jadi perkara biasa. Malah, orang gemuk sendiri pun rasa "biasa" bila gemuk. Kenapa rasa "biasa"? Sebab boleh dikatakan, orang gemuk adalah majoriti rakyat Malaysia sekarang. 

30% penduduk di negara ini mempunyai berat badan berlebihan manakala 30% lagi obes.  -Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai-

*pic pow dekat pakcik Google*


Bermakna, 60% rakyat Malaysia gemuk. Tapi, ramai orang tak sedar yang gemuk ni merupakan satu penyakit yang merbahaya. Mesti kamu tak terfikirkan? Mesti kamu macam "ala gemuk je pun. Kenapa gemuk tu penyakit pulak?" Haa.. Kat situ la kamu semua dah silap. Meh saya bagi tau kenapa gemuk tu adalah satu penyakit yang merbahaya sangat.

Bila kamu gemuk, kamu telah membuka pintu yang luas untuk penyakit-penyakit datang kepada kamu. Antaranya adalah:

  • Darah tinggi 
  • Sakit jantung
  • Hipertensi
  • Barah usus 
  • Diabetes
  • Gout
  • Strok
  • Batu hempedu 
  • Penyakit hati
  • Paras kolestrol darah yang tinggi
  • Sakit di bahagian bawah belakang badan
  • Sukar bernafas
  • Osteoartritis spina (tulang belakang), pinggang atau lutut
  • Gangguan pembuangan air kecil
Hah. Banyak kan penyakit. Hanya sebab gemuk atau obes. Tapi nanti ada pulak yang cakap "kalau dah nak kena penyakit tu nak buat macam mana. Dah takdir macam tu" Ewah. sedapnya kau cakap macam tu. Tak pernah dengar ke ayat ni? "Allah tidak akan mengubah nasib seseorang sehingga dia sendiri mengubah nasibnya"[amek kau. besar-besar dah tulis. siap font color hijau lagi]

Sebenarnya, kamu sendiri yang kena berubah. Semua penyakit-penyakit tu boleh dielakkan. Kenapa tak nak elak? Kenapa biarkan saja? Sebab "gemuk tu biasa". Kenapa masing-masing buat endah tak endah saja? Sebab penyakit tu semua belum menimpa kamu.

Kamu tahu tak kenapa saya active dalam HERBALIFE?  "Ala sebab kau nak duit kami. Betul tak?" Salah. Sebab saya nak tolong orang-orang yang gemuk supaya tak dapat penyakit yang merbahaya. It's not your money I want, it's your health I am concerned about. Saya yang risau tentang kesihatan kamu. Tapi kamu? Kamu tak risau tentang diri kamu sendiri.

Saya sedih bila saya nak tolong, mereka cakap macam ni "takpelah, aku bahagia dengan badan aku sekarang". Bahagia? Bahagia bila berpenyakit?. Aneh manusia ni. Saya sedih bila saya nak tolong, mereka cakap macam ni "mahal. tak ada duit". Tak ada duit? Tapi  sanggup bertungkus lumus kumpul duit nak beli handphone baru, baju baru, kasut baru. Tapi, bila dah ditimpa penyakit, kena bedah sini sana, dan kos perubatan mencecah puluhan ribu, tiba-tiba ada duit. Sanggup korek segala tabung, korek segala bank untuk bayar kos perubatan asalkan kembali sihat. Kenapa tak elak penyakit tu sebelum dia datang? Mungkin manusia ni akan sedar bila ada sesuatu yang buruk menimpa mereka. Seperti kehilangan ahli keluarga akibat strok ke, diabetes ke. Baru ada "wake up call" dalam diri mereka kot? Tapi tak kan nak tunggu macam tu baru nak bertindak kan?

Saya harap kamu tak termasuk dalam golongan orang yang "bahagia berbadan gemuk" tu. Ubahlah diri ke arah yang lebih baik. Mencegah lebih baik dari mengubati.


 Mungkin tulisan saya kali ni agak kasar. Mungkin ada yang terasa hati dengan apa yang saya tulis. Saya minta maaf. Saya tak berniat nak sakitkan hati sesiapa. Saya cuma nak menyedarkan kamu dan menolong kamu. Saya sayang orang yang sayang saya. :)





Calculate your body frame

Hah! Dah baca tajuk? Bagus. Hari ini saya nak ajar kamu cara untuk mengetahui body frame kamu. Small frame? Medium frame? or Large frame? Penting untuk kita tahu body frame kita jenis yang mana satu supaya kita senang nak tau berat yang sesuai dengan kita pnya ketinggian dan saiz. :D

Orang selalu category kan saya sebagai Medium frame by just looking at me.  Saya sendiri pun assume saya adalah Medum frame. Maybe sebab saya agak tinggi kan. Ok now jom kita sama2 buktikan sama ada saya sememangnya M frame, or L frame, or even S frame! [wuuu exiceted nih~] Kamu pun jom sama-sama calculate dengan saya.

*edited*
Saya jadi semangat yang berkobar-kobar pun lepas baca dari blog ni --> http://myh3rbalif3.blogspot.com/2009/01/small-frame-medium-frame-large-frame.html

Kamu perlu sediakan:
  • Diri kamu [ahaha. ni mesti la. sebab nak ukur diri kamu kan]
  • Pembaris / Measurement tape
Ha dah. Tu je yang perlu disediakan. Sape tak tau measurement tape tu apa, ni gambar untuk tatapan hati.
Dah ada semua? Lets begin!

Oh. Sebelum tu. Untuk calculate body frame ni ada 2 methods.
  1. The Wrist Method
  2. The Elbow Breadth Method
Yang paling senang nak buat adalah method 1. Method 2 agak tricky sikit. Tapi untuk lebih accurate, kita buat dua-dua method. Ayuh!

The Wrist Method
  • Ukur tinggi kamu. My height is 171cm 
  • Ambil measurement tape dan ukur wrist kamu. Macam ni

Dah dapat berapa inci? My wrist is 5.9inch

Kalau kamu lelaki, tengok table ni
 

Male Wrist Measurements

Height more than 5' 5"
(More than 163cms)
Small5.5" - 6.5"
(140 - 165mm)
Medium6.5" - 7.5"
(165 - 191mm)
LargeMore than 7.5"
(191mm)

Then kalau kamu perempuan, tengok table ni.

Female Wrist Measurements

Height less than 5' 2"
(Less than 155cms)
Height 5' 2" - 5' 5"
(155cms - 163cms)
Height more than 5' 5"
(More than 163cms)
SmallLess than 5.5"
(140mm)
Less than 6.0"
(152mm)
Less than 6.25"
(159mm)
Medium5.5" - 5.75"
(140 - 146mm)
6" - 6.25"
(152 - 159mms)
6.25" - 6.5"
(159 - 165mm)
LargeMore than 5.75"
(146mm)
More than 6.25"
(159mm)
More than 6.5"
(165mm)

Base on table kat atas ni,
My height = 171cm
My wrist = 5.9"

Sooo~~~~ I'm considered as SMALL Frame~!!!! Yeayyyyyyy~ result saya yang color purple tu. *happy* Setelah membuat kiraan ni, saya sebenarnya bukanlah orang yang bersaiz Medium. Kikiki.

Ok mari kita cuba method 2 pulak.

The Elbow Breadth Method
Sebab cara dia agak tricky, kamu boleh refer gambar ni



Paham kan? Kalau tak paham jugak, sila google. Saya dah ukur my elbow breadth. So my elbow breadth is about 2.2"

Kalau kamu lelaki, refer table ni

Male Elbow Measurements
Medium Frame

Height Ft and InElbow Breadth InchesHeight cmsElbow Breadth mm
5' 2" - 5' 3"21/2" - 27/8"155 - 15864 - 73
5' 4" - 5' 7"25/8" - 27/8"160 - 16867 - 73
5' 8" - 5' 11"23/4" - 3"170 - 17870 - 75
6' 0" - 6' 3"23/4" - 31/8"180 - 18870 - 79
6' 4" - 6' 7"27/8" - 31/4"190 - 19873 - 83

 And kalau kamu perempuan, refer table ni

Female Elbow Measurements
Medium Frame

Height Ft and InElbow Breadth InchesHeight cmsElbow Breadth mm
4' 10" - 4' 11"2 1/4" - 21/2"146 - 14857 - 64
5' 0" - 5' 3"2 1/4" - 2 1/2"150 - 15857 - 64
5' 4" - 5' 7"2 3/8" - 2 5/8"160 - 16860 - 67
5' 8" - 5' 11"2 3/8" - 2 5/8"170 - 17860 - 67
6' 0" - 6' 4"2 1/2" - 2 3/4"180 - 19063 - 70


(If your elbow breadth is less than those in the table for a specific height, you are small framed. Similarly, if your elbow breadth is bigger than those in the table, you are large framed


[table di atas dikutip dari--> http://www.am-i-fat.com/body_frame_size.html]

 

Ok. Tak paham? Table tu adalah untuk kiraan Medium Frame. Sekiranya saya adalah Medium Frame, elbow breadth saya sepatutnya berukuran 2 3/8" - 2 5/8" [2.375" - 2.625"] Memandangkan ukuran saya less then that, secara offical saya adalah SMALL frame~ *double happy*

Macam tak percaya pulak bila tau saya ada lah small frame. Saya akan berusaha dengan gigih untuk turunkan berat saya at least 58kg. Oleh sebab saya small frame, boleh la saya aim 55kg~ Saya boleh! So berat saya sepatutnya berada dlm lingkungan 55kg-58kg sahaja. Saya boleh~!

Kalau kamu malas nak tengok table tu, nah pegi kat link ni. Dia akan calculate untuk kamu. Siap boleh tau jugak berat ideal kamu base on kamu punya size.

http://www.etoolsage.com/calculator/Frame_Size_Calculator.asp
Senangkan? Selamat mengira~

Selama ni saya rasa saya Medium frame mungkin sebab lemak-lemak yang bertaburan kat dlm badan saya ni dan menyebabkan saya kelihatan besar. Haha. Sekarang saya nak menceriakan diri sebab dah tau saya SMALL frame. Hikhikhik. *happy*

Tata~



Edit edit

Iyah~ Iyah~ Fuh~ *bersusah payah edit blog*  Ha blog saya bertukar wajah lagi. Rajin kan saya? Kenapa saya tukar lagi? ada few reasons behind that. 

  • Saya tak suka side bar sebelah kiri. Bila side bar tu sebelah kiri, rasa macam "aku mesti kena tengok side bar". Paham tak? Macam mata tu automatic pandang situ sebab kita read from left to right kan. Disebabkan side bar ni hanya sesuatu yg patut duduk tepi saja, oleh itu saya prefer dia sebelah kanan. Baru lah takde perasaan "aku kena tengok side bar" [eh panjang pulak kau explain pasal side bar kau yg tah apa-apa tu]
  • Tak cukup navigation bar. Sekarang ni blog saya dah taruk navigation bar~ Nampak tak? Ha? Tak nampak? Tu bawah header tu ada kotak2 pink. Menda tu la. [ke header pun tak tau mana?]. Tapi saya tak abes edit lagi. Template dulu dia dah fixed kan how many. Tapi saya tamak. Nak banyak. [tapi ada banyak pun kau belum guna semua]. So oleh itu, saya decided untuk edit sendiri. Lepas tu saya happy sebab boleh suka hati nak letak berapa banyak pun. Haha.
Ha itu lah antara sebab kenapa tukar lagi. Eh. 2 reasons saja rupanya. Ingat macam banyak sangat. Kenapa saya tak cari saja template yang dah siap dengan navigation bar? Kenapa kena edit sendiri? Eh banyak tanya pulak dia. Sebab template-template yang ada macam tak memuaskan jiwa saya saja. Mesti ada je yang tak kena. Bila edit sendiri, saya boleh sesuka hati nak edit macam mana. 

So sekarang ni blog saya macam ni la pulak. Simple saja. Tapi saya selesa. Lepas tu navigation bar saya tu kamu jangan lupa click. I will update it form time to time. Hehe. 

Ok dah. Nak continue edit my blog. Oh oh. Before that. Saya dah ada formspring [walaupuan macam takde siapa nak tanya apa2]. Feel free to ask me about HERBALIFE or anything. http://www.formspring.me/sy3era. Or boleh tengok dekat side bar saya. :)

Tata~



Fakta-fakta yang mungkin kamu tidak tahu?

Saya nak share fakta-fakta menarik yang saya suka nak share. Mungkin ada di antara kamu sudah tahu, dan mungkin juga yang belum tahu. Saya pun ada jugak antara fakta2 ni yang saya dah tahu dan ada juga yang saya baru tahu. Hehe. Saya ada jumpa banyak. Tapi saya nak share yang ni saja. Kalau kamu nak tau lagi banyak2 jangan segan silu nak mencari pakcik Google ye. Nah nah baca. Untuk menambah sedikit ilmu pengetahuan. ;)


Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.

Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud 'tidak'

Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.

Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.

Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

Dalam secawan kopi terdapat lebih daripada 1,000 jenis bahan kimia.

Secara purata seseorang menghabiskan masa selama 2 tahun bergayut di telefon sepanjang hayatnya.

Secara purata, seseorang minum 8,000 gelen air sepanjang hidupnya.

Di serata dunia, yo-yo adalah sejenis permainan tetapi di Filipina, ia merupakan senjata merbahaya.

Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung. [saya baru tau. haha]


Mustahil anda boleh membuka mata ketika bersin.

Bersin anda dikeluarkan dengan kelajuan 161 km sejam.

Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius.

Tiram boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya.

Jika anda menjerit selama lapan tahun, tujuh bulan dan enam hari, anda boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk memanaskan secawan kopi.

Kanggaru yang hanya di Australia sebenarnya tidak boleh melompat jika ekornya tidak menyentuh bumi. Ekornya bertindak sebagai topang semasa haiwan itu melompat.

Semua planet di angkasa bergerak mengelilingi matahari mengikut pusingan jam kecuali Venus yang melawan jam.

Haiwan yang paling banyak di muka bumi adalah semut. Nisbahnya adalah satu juta bagi setiap orang

Tanduk atau sumbu badak bukan berasal daripada tulang-belulang tetapi terjadi daripada bulu-bulunya yang berkumpul dan mengeras. [ni pun saya baru tau. haha. tapi menarik]

Seoul adalah ibu negeri Korea. Dalam bahasa ibundanya, Seoul bermakna `ibu negara'.

Kita akan menjerit serta-merta apabila terkena benda panas atau luka kerana saraf yang membawa maklumat rasa sakit kepada otak bergerak pada kadar kelajuan 120 meter sesaat. [tapi kalo belajar time biology dulu, rasa lambat je maklumat tu nak sampai ke otak sebab nak kena lalu banyak tempat sebelum sampai ke otak. Sape amek biology tau kot apa saya ckp ni.]

Dianggarkan berjuta-juta pokok di dunia ditanam secara tidak sengaja oleh tupai yang menyembunyikan biji benih kacang dan kemudian terlupa tempat mereka menanamnya. [fakta yang comel. thanks tupai~]

Manusia akan hidup lima setengah minit lebih lama bagi setiap batang rokok yang tidak dihisap.

Sebanyak 64 otot digunakan untuk memasamkan muka tetapi hanya 18 otot digunakan untuk senyum. Jangan membazirkan tugas otot muka anda. [senyumlah senyumlah wahai cek mek molek~]

 
Kucing tidak boleh merasa rasa manis. [ala kesiannya kucing. Tapi elok untuk kesihatan. benda manis tak elok la kucing.]

 
Lalat bergerak ke belakang ketika mula-mula terbang



Ok dah.

Tata~

Hilang darah

Amboi. Title nak hebat saja. Kamu suspend kah? Jeng Jeng Jeng~ Hihihi. Sebenarnya tadi saya pegi derma darah la~ Eh jap. Pause~!! Sesuai ke guna perkataan "tadi"? Ke saya patut guna perkataan "semalam"? Sebab time saya type entry ni, jam dah pukul 12.48am. Kalau ikutkan jam, sekarang dah hari Selasa. Tapi, saya tak tido lagi. Jadi saya rasa belum wujud lagi perasaan semalam tu. Hmm.. Saya guna perkataan "tadi" lah okayh. Jadi kamu berpura-pura la baca entry ni hari Isnin. Ahaha.


Memandangkan sekarang adalah hari Isnin dalam khayalan saya, mari kita bermula sekali lagi. [anggap saja 1st paragraph tu tidak wujud walaupun kamu baru lepas baca]

*Chinggg~* [sound effect untuk masuk ke dunia khayalan. Imagine skali ada asap2 dan glitter2 bertaburan]

Amboi. Title nak hebat saja. Kamu suspend kah? Jeng Jeng Jeng~ Hihihi. Sebenarnya tadi saya pegi derma darah la~ [tak rasa mcm deja vu ke? hihi] Kali ni dah kali yang ke 5 saya derma darah~ yay~ Saya rasa seronok gila kalo dapat derma darah. Tak tau apsal. Seronok dia ibarat kanak-kanak dapat ice-cream. Hahaha.

Hari ni 1st time saya datang pada hari pertama. Nak tau sebab apa? [ala. kalau kamu tamo tau pun saya bgtau jugak] Sebab Blood Donation Drive MMU ada kasik Golden Sticker untuk 27 orang yang pertama. Kenapa 27? Kenapa tak genapkan je 30? Oh. Sebab sekarang ni 27th Blood Donation Drive. So 27 saja lah. Saya dapat Golden Sticker tu~ Saya orang yg ke-15~ *happy*. Golden Sticker tu ada 27 je la kot if i'm not mistaken. Siapa yang terlepas Golden Sticker akan dapat Pink Sticker.

Sebelum derma darah mesti kena makan dulu. Tapi saya tak makan. Saya buat saya punya HERBALIFE shake. Yummeyh~ Time derma tu saya relax saja. Dah biasa la katakan. Tapi lepas derma ada rasa pening2 sikit. Tapi lepas tu ok. Normal la kan darah dah keluar dari badan sebanyak 450ml. Banyak kan? kan? kan? Diaorang ada kasi goodies bag. Dalam tu ada biskut bentuk panda. Comel gila. Sayang nak makan. Boleh? [ala tak ada gambar biskut ni sbb hp saya tak elok skrg. tak boleh snap2 pictures. T_T]

Lepas derma darah, terus pegi office HERBALIFE dengan B beli barang n shipping kat Papa. Tapi on the way nak ke office tu sempat la saya terlelap dulu dalam kereta. Penat sangat. Penat sebab derma darah. Balik pun sama. Tidur jugak dalam kereta. Bila dah sampai bilik, tak sempat tukar baju or bukak tudung, terlelap lagi kat atas katil pulak. Memang tiap kali saya derma darah, saya mesti nak tidur lepas tu. Sebab tu saya selalu derma darah bila time hari takde class or class dah habis. Kalau tak, mau tidur dalam class.

Lepas bangun tidur, keluar makan dengan B, [siapa kata org amek HERBALIFE tak leh mkn? saya mkn je ni.] minum Tea Mix 4L, pstu malam shake lagi, badan pun dah tak penat. Tengok la. Sekarang pun tak tidur lagi. Kesimpulannya, hari ni saya happy~ derma darah memberikan kepuasan dalam diri saya. Heee :D



Ini gambr budak yang happy sebab dapat derma darah and jadi 15th donor. :D [gambar ni pow kat Fesbook Blood Donation Drive MMU]


Ok dah.

Tata~


Wajah baru lagi~

Haa~ tengah2 semak pasal FYP pun sempat lagi tuka blog saya punya baju. Hihihi. Ubah selera sikit. Selalu color gelap2 saja. Sekarang ni kasik dia colorful sket~ Rasa nak bukak blog hari2 sebab baju blog ni comel kan? kan? kan? [mcm biasa. kalo saya kata comel, kamu juga mesti kata comel. phm?]

Ok dah. Nak siap2 pegi kelas korean

안 녕 히 가 세 요 *tata*


eff why pee

Kamu tahu ABC sampai Z kan? Tapi kalau kamu nak tau, sekarang ni saya tengah tension dengan 3 huruf dalam list ABC sampai Z tuh. Huruf apa? F.. Y.. dan P. Kenapa? Sebab, bila sebut laju2, dia akan jadi FYP. Dan bila huraikan maksud FYP tu, maka jadi la FINAL YEAR PROJECT!

Aaaaaaaaa~ semak rasa kepala. Due date dah dekat. Tapi project tak siap2. Nak tau title ape? ohh~ title yg kami pilih "senanggggggggggggggg" sangat2. Budak tadika pun tau buat. [ok fine. ni mcm sgt over]. Nah2. Ni tajuk yang "senang" sangat tu. Video Conferencing for Multiple User Environment. "Senang" kan kan kan? [kau pilih tajuk ni bajet kau terer sgt la programming?? pdn muka kau. skrg menyesal]

Bila due date? Alaa~ lambat lagi. Tahun depan. Rilek lu~ [hoi~ kau ingat skrg baru bulan January 2010 ke?] Jangan tertipu dengan perkataan "tahun depan" tu ye wahai kawan2. Lagi 2 3 hari dah nak bulan December. Project ni nak kena submit JANUARY. Paham tak? JANUARY 2011. Sebab tu lah sekarang ni dok tengah menggelabah [walaupun kadang2 berlakon2 rilek].

Siapa2 yang ada kawan yang boleh tolong saya buat project ni, dialu-alu kan ye. Kamu BUKAN tolong free. Please Please Please~ *buat muka comel sehabis mungkin*

Ok dah.

Tata



Khas untuk kaum Hawa

Entry hari ni memang untuk orang perempuan je. Kalau kamu lelaki pun kamu boleh baca supaya kamu boleh share dgn kwn perempuan kamu yg lain. Tak pun share dgn mak kamu ke... adik kamu ke... kakak kamu ke... girlfriend kamu ke... Suka hati kamu lah. yg penting mereka perempuan ok?

Apa benda yg saya nak share ni? Benda ini sangat menarik. Kamu tahu tak Allah sayangkan kaum Hawa? Mesti tahu bukan? Selain itu, Allah itu juga sangat adil. Mari saya bagitahu salah satu keadilan Allah. Kaum Adam, mereka boleh beribadah kepada Allah setiap hari. Tapi kaum Hawa? Mereka tak boleh. Kenapa tak boleh? Sebab kaum Hawa tiap2 bulan mereka datang haid. Oleh itu, sekurang-kurangnya 5 hari kaum Hawa tidak dapat beribadah. Jadi, kaum Hawa mendapat pahala yang kurangkah? Tidak. Kan saya kata Allah tu adil. Jadi, Allah bagi kita satu doa untuk kita baca.

Di sini, saya nak introduce satu doa kepada kamu yang tak tau. Saya pun baru tau. Jadi saya nak share lah benda baik ni. Doa apa? Doa ni dinamakan Doa Ketika Datang Haid. Haa~ sebab tu lah saya kata entry ni untuk kaum Hawa saja. Kamu kaum Adam ada datang haid ke? Hihihi. Pendek saja doa ni. Silalah amalkan setiap bulan ye.


Riwayat Daripada Saiyidina Aishah R.A.
diambil daripada kitab yang bernama
Durratun Nasihin Fil Wa, zi Wal Jsrar
dikarang oleh Osman Bin Hasan Ahmad
As Sakiril Khubuwi


"Tidak ada daripada seorang perempuan yang kedatangan haid
melainkan adalah haidnya itu menghapuskan dosa-dosa yang
telah lalu daripada segala dosa-dosanya dan sekiranya ia
membaca doa (dibawah) pada hari yang pertama yakni:


(maksudnya) Segala puji bagi Allah di atas segala hal dan aku
memohon keampunan kepada Allah daripada segala dosa.




Kan saya kata pendek je. Bila nak baca doa ni? HARI PERTAMA kamu datang haid. Ini antara khasiat yang Allah janjikan. InsyaAllah...


*terlepas daripada api neraka
*dapat lalu di atas Sirat dengan selamat dan aman daripada azab
*meninggikan oleh Allah Taala baginya dengan tiap satu hari dan satu malam akan pangkatnya empat puluh orang mati syahid
*perempuan itu dikira berzikir kepada Allah Taala di dalam masa haidnya



Bestkan? Jadi, apa lagi. Amalkan lah. ;)

Tata~

Happy Anniversary~

Today = 1 Nov 2010

Sooo~~~~

Happy Anniversary my LOVE~ Love u soooooooo much~!! mwahx mwahx

Tu je.

Tata. :D

Get healthy with HERBALIFE

Readers yang disayangi~ [tengok saya sayang readers saya. Tapi saya sayang family and bf saya lebih. ;p]

Sebab saya sayang kamu, jadi saya nak ajak readers saya sihat sama-sama dengan saya. Saya nak membantu orang yang serius untuk mengubah cara hidup mereka ke arah yang lebih baik. Yup. Saya cuma mahu yang serius sahaja. Sebab kesihatan adalah perkara yang saya pandang serius. Sebab sekarang ni dah ramai yang jatuh sakit dan kebanyakan penyakit tu datangnya dari makanan dan masalah kegemukan. Jadi, kepada kamu yang serius, boyfie saya dah buat satu poster yang cantik untuk kamu semua. Nah nah tengok.


Kalau rasa mcm mengecil je tulisan ni, sila lah click gambar tu untuk tulisan besar besaran. :D:D. Suka untuk saya katakan di sini, semua orang patut ambil HERBALIFE untuk kesihatan yang maksimum. Dan yang penting, HERBALIFE selamat untuk seeeeeemuaaaa golongan. Nampak? saya kata untuk semua. Bermula dari bayi yang masih dalam perut, sehingga warga emas. Macam mana bayi dalam perut nak minum? Suruh la mama dia minumkan. Dengan cara ini, baby sihat, mama pun sihat. Hehe. Bermakna, selamat untuk ibu mengandung~ Kalau dah selamat untuk ibu mengandung, maka dengan itu, HERBALIFE pun sememangnya selamatlah untuk kamu juga. Dah tak perlu sakit kepala fikir-fikir lagi.

Oleh itu, kalau kamu serius untuk menjaga kesihatan kamu, dan kamu mau tahu lebih tentang HERBALIFE dan testimoni saya, kamu bolehla contact saya ye. Nah nah saya bagi number telefon saya kat kamu.
013 3948995


InsyaAllah kalau ada kelapangan, saya akan share testimoni saya bersama HERBALIFE nanti. Okayh?


Tata~


Fun Fact:
Saya sihat dengan HERBALIFE


Apa kau merepek ni?

Alolololo~ ciannya blog saya kena tinggal sorang2. Dah lama saya tak melawat kamu wahai blog. Sebenarnya saya macam tak ada cerita nak borak-borak dengan kamu. Kalau ada pun, saya malas pulak nak tulis kat sini. Ahahaha. [baik tak perlu ada blog jika begitu].

Sekarang pun saya tak tau nak cerita apa. Cuma jari jemari yang menari-nari di atas papan kekunci tanpa sebarang arah tujuan. Ewah. seperti menulis di dalam novel pulak lagaknya. Em.. Em.. Em.. Ha! Hari ni saya puasa. Tapi rasa macam nak berbuka dah. [Boooooo~] Macam tak larat la. Kaki rasa sakit. [ini adalah alasan yg tidak logic. apa kena mengena kaki dgn puasa?]

Em.. Em.. Em.. Dah la. Tak tau dah nak tulis. Kepala saya buntu. Mana tah suma idea2 saya untuk menulis. Mereka pergi bercuti mungkin. Kan? Ke tak? Apa kau cakap ni?

Em.. Em.. Em.. Em.. Tata la kot?

kenapa ALLAH temukan kita dengan org yg salah ?

Saya mahu share ini dengan kamu. Saya jumpa ni di facebook orang. Tak kenal pun siapa. Hehehe. Tapi dia kata "sebar-sebarkan lah". Maka dengan itu, saya rasa tak salah saya post dekat blog saya kan. :D. Selamat membaca~



Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih, apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi, itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar, masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

150 juta kali~

Saya sangat suka lagu ni. Sangat sama dengan saya dan boyfie saya. hikhikhik.
I love u B~

Enjoy~



Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–

saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..


be my penguin



My dearest B,

..BE MY PENGUIN..?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...